8 Πιθανοί Λόγοι που Μπορεί να Εμποδίζουν την Απώλεια Βάρους

14/01/2024

Παρατηρείς πως, παρά τις προσπάθειές σου για δίαιτα, το βάρος σου παραμένει σταθερό ή αυξάνεται;

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου άτομα, παρά τις προσπάθειές τους για τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, παρατηρούν ότι η ζυγαριά τους παραμένει “κολλημένη” στο ίδιο βάρος.

Ας εξετάσουμε, λοιπόν, προσεκτικά οκτώ πιθανούς λόγους που μπορεί να εμποδίζουν την απώλεια βάρους ή ακόμα και να οδηγήσουν σε αύξησή του, χωρίς πάντα να το αντιλαμβάνεσαι. 

#1 Η υπερκατανάλωση υδατανθράκων


Κάποιες φορές η καθημερινή μας διατροφή δεν περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ανισορροπία στην ποσότητα των υδατανθράκων. Αυτό, εάν επαναληφθεί πολλές φορές, μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του μεταβολισμού και μείωση του μυϊκού ιστού, καθώς δεν θα προστατεύεται με την επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης. 

#2 Η παρανόηση των θερμίδων σε «υγιεινά» τρόφιμα


Η καθημερινή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων «υγιεινών» τροφίμων αποτελεί συχνά πηγή παρεξηγήσεων. Υπάρχει η παρανόηση ότι, αν ένα συσκευασμένο τρόφιμο – γνωστό για τη θρεπτική του αξία, όπως αποξηραμένα φρούτα ή μπάρες δημητριακών – καταναλώνεται καθημερινά και σε μεγάλη ποσότητα, προσφέρει μόνο οφέλη στον οργανισμό μας. Συχνά παραβλέπουμε την έννοια των θερμίδων, συσχετίζοντας απλώς το υγιεινό με την καθημερινή κατανάλωση. Παρά τα υγιεινά συστατικά που περιέχει, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι χαμηλό σε θερμίδες. Για αυτόν τον λόγο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καθιερώσουμε την ανάγνωση των ετικετών κάθε τροφίμου που βάζουμε στο καλάθι μας.

#3 Η πρόσληψη θερμίδων μέσω ροφημάτων


Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να καταναλώνουν αναψυκτικά, συσκευασμένους χυμούς, καφέ με ζάχαρη και γάλα, έτοιμα smoothies, καθώς και τσάι με αρκετό μέλι. Το βασικό χαρακτηριστικό των υγρών θερμίδων είναι ότι δεν προκαλούν αίσθηση κορεσμού, με αποτέλεσμα το άτομο να τα καταναλώνει επανειλημμένα σε υπερβολικές ποσότητες. Με αυτόν τον τρόπο, συχνά καταλήγουν να παίρνουν υπερβολικές θερμίδες, ανεξάρτητα από το εάν ακολουθούν σωστά ένα πρόγραμμα διατροφής.

#4 Η μη τήρηση των κατάλληλων μερίδων


Ανεξαρτήτως του πόσο υγιεινό είναι ένα φαγητό, η επαναλαμβανόμενη κατανάλωσή του σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.  Είναι σημαντικό να τηρούμε τις μερίδες όπως ακριβώς αναγράφονται στο διατροφικό μας πλάνο. Για την κατάλληλη διατροφική εκπαίδευση σχετικά με τις μερίδες, η ζυγαριά τροφίμων θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αρχή, μέχρι να αποκτήσουμε την άνεση να τις υπολογίζουμε με το μάτι.

#5 Η έλλειψη ύπνου


Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο μακροχρόνια κακός ή ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό – πιο συγκεκριμένα, προκαλείται πτώση του μεταβολισμού – και έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας. Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο αύξησης της ορεξης, αύξησης της πρόσληψης τροφής και κακής διάθεσης.

#6 Οι στρεσογόνες περίοδοι της ζωής μας


Η ύπαρξη στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον οργανισμό, καθώς ουσίες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη εκκρίνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες κατά την ύπαρξη στρεσογόνων συνθηκών. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στον καταβολισμό, ένα σύνολο διεργασιών κατά τις οποίες απελευθερώνεται ενέργεια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορούν εύκολα να εμποδίσουν την προσπάθειά μας.

#7 Η πιθανότητα ύπαρξη κάποιου προβλήματος υγείας


Πολλές φορές, ορμονικές διαταραχές, πολυκυστικές ωοθήκες, διαταραχές του θυρεοειδούς, ή η χορήγηση αντικαταθληπτικών και άλλων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του βάρους. Είναι σημαντικό να εξετάσεις την ύπαρξη πιθανών προβλημάτων υγείας μέσω μιας εξέτασης αίματος και ορμονών.

#8 Η ανεπαρκής ενυδάτωση


Η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πρόσληψης τροφής στο επόμενο γεύμα, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί αύξηση του μεταβολικού ρυθμού για μερικές ώρες μετά την κατανάλωσή του. Συχνά, εξαιτίας της αφυδάτωσης του σώματος, ανταποκρινόμαστε πίνοντας ένα κρύο ρόφημα ή χυμό. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να σημαίνει πρόσληψη περισσότερων θερμίδων εκτός από το νερό που παίρνουμε.

Extra tips:

  • Έχε υπόψιν σου την κρυμμένη ζάχαρη, η οποία μπορεί να υπάρχει σε επιδόρπια γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών, έτοιμες σάλτσες ζυμαρικών, αθλητικά ποτά κλπ.
  • Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου είναι απαραίτητες για τους ενήλικες. Όσο σου το επιτρέπει το πρόγραμμά σου, φρόντισε να το εφαρμόζεις.
  • Η εύρεση αποτελεσματικής προσέγγισης και διαχείρισης της αιτίας που δημιουργεί άγχος συμβάλλει σημαντικά στην καθιέρωση μόνιμων διατροφικών συνηθειών.
  • Εκτός από τη διατροφή που ακολουθείς, ο γενικός τρόπος ζωής σου επηρεάζει το βάρος σου. Απέφυγε την καθιστική ζωή και βρες έναν τύπο γυμναστικής που σου ταιριάζει.

από την διατροφολόγο Δωροθέα Χαλέβα

Θέλεις να κάνεις ατομική συνεδρία με την Δωροθέα και να βγάλετε το ατομικό πλάνο διατροφής σου?

ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ!