Γιατί τα Χριστούγεννα αισθανόμαστε λίγο μελαγχολικά?

17/12/2023

Για πολλούς τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή γεμάτη χαρά και για κάποιους άλλους υπάρχει στην ατμόσφαιρα μια ανεξήγητη μελογχολία. Γιατί συμβάνει αυτό?

Είναι γεγονός πως ζούμε σε μία εποχή έντονης προβολής. Αυτή η εξωστρέφεια κυρίως στα social media μας προκαλεί μία αναπάντεχη ανασφάλεια που μπορεί να έχει έναν μελαγχολικό χαρακτήρα. Αιαθανόμαστε πως οι γύρω μας περνάνε καλά και απολαμβάνουν τις γιορτές, ενώ πιθανότατα η δική σου καθημερινότητα να μην έχει αλλάξει ραγδαία και να μην βρίσκεσαι από το γραφείο ξαφνικά στο χωριό του Άι Βασίλη. BUT!

Τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν. Προσπάθησε να μην αναλώνεσαι σε σκέψεις που σχετίζονται με τις συνήθειες των άλλων και επικεντρώσου στο πώς θα είναι για εσένα αυτά τα Χριστούγεννα όπως τα επιθυμείς.

Η μελαγχολία αυτή μπορεί να προέρχεται και γιατί τα Χριστούγεννα και ο ερχομός του νέου έτους έχει συνδυαστεί από τη φράση “NEW YEAR NEW YOU”. Μήπως αυτή η φράση μας αναγκάζει να αλλάξουμε κάτι στη ζωή μας? Σκέψου την πορεία σου μέσα στο χρόνο και δες πόσες μικρές αλλαγές έχεις καταφέρει καθόλη τη διάρκειά του. Η αλλαγές έρχονται με πράξεις και κυρίως έρχονται όταν είσαι έτοιμη και όταν το θέλεις πραγματικά και όχι επειδή ημερολογιακά τελειώνει το έτος!

Αυτή η περίοδο του χρόνου συμπίπτει και με την, όχι τόσο γνωστή, εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, την καταθλιπτική κατάσταση που σχετίζεται με την αλλαγή των εποχών και κυρίως με την έλλειψη του φωτός. Ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας που σχετίζεται άμεσα με αυτή τη μορφή διαταραχής. Η διαφορά αυτής της καταθλιπτικής διάθεσης ειναι πως οι πάσχοντες συνηθίζουν να έχουν έντονη διάθεση για περισσότερο φαγητό και περισσότερα γλυκά. Ιδιώς την περίοδο των γιορτών οι πειρασμοί είναι μεγάλοι! Μην ανησυχείς αν εντοπίσεις έντονα πεσμένη διάθεση, καθώς οι συμμετοχή σε δραστηριότητες, η άσκηση και η έκθεση στο φως (ακόμη και αν έχει συννεφιά) θα σε βοηθήσουν να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου και να είσαι γεμάτη όρεξη να απολαύσεις τις γιορτές!

Τα μικρά πράγματα κάνουν τη διαφορά!

Ναι, ίσως το έχεις ακούσει πολλές φορές αυτό, αλλά επειδή είναι αλήθεια. Ποια είναι αυτά τα μικρά που μπορούν να διώξουν τη μελαγχολική σου διάθεση?

#1 Πάρε δώρα στους αγαπημένους σου

Ένα μικρό δώρο, όχι απαραίτητα μεγάλης αξίας θα σε φέρει πιο κοντά με τους αγαπημένους σου και θα σε κάνει να αισθάνεσαι πιο όμορφα.

#2 Κάνε μια πράξη αγάπης

Μπορεί τα social media να μας παρουσιάζουν έναν κόσμο μοναδικό, γεμάτο λάμψη, glam φορέματα και πανάκριβα ξενοδοχεία μέσα στο χιόνι, ωστόσο πολλοί άνθρωποι γύρω μας περνούν αυτές τις γιορτές μόνοι και ενδέχεται να μην μπορούν να κάνουν ένα μεγαλοπρεπές Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πρόσφερέ τους ένα πιάτο φαγητό και θα έχεις κάνει μία μοναδική πράξη για κάποιον που το έχει ανάγκη.

#3 ‘Εχεις ένα χρόνο μπροστά σου

Δεν είναι ανάγκη να βιάζεσαι να κάνεις τις αλλαγές που επιβάλλει η περίοδος αν δεν είσαι έτοιμη. Μπορείς αυτές τις γιορτές να αφήσεις λίγο το μυαλό και το σώμα σου να ξεκουραστεί από τα πρέπει, να δοκιμάσεις νέα πράγματα, νέες γεύσεις, να βγεις με φίλους, να μείνεις σπίτι και να δεις μια Χριστουγεννιάτικη ταινία και να μην προγραμματίζεις τα επόμενα βήματα που θα σου αλλάξουν τη ζωή. Επίσης, μην ξεχνάς πως έχεις ένα χρόνο μπροστά σου! Μπορείς να κάνεις έναν ετήσιο προγραμματισμό για να σε προετοιμάσει!

Merry Christmas!