Νέα μητέρα; Πώς να επιβιώσετε από τις ψυχικές πιέσεις

16/07/2023

Βρείτε τα δικά σας πατήματα!

Το να γίνεσαι μητέρα είναι ίσως ένα θαύμα. Φέρνοντας μια νέα ζωή στον κόσμο, μαζί της επανασυστήνεσαι με τον εαυτό σου και γνωρίζεις το καινούριο σου «εγώ», που πλέον περικλείει μαζί κι ένα ακόμα πλάσμα, στο οποίο επιθυμείς να δώσεις τον κόσμο όλον. Παρόλα αυτά, η μοναδική αυτή εμπειρία μπορεί να συνοδεύεται και από ψυχολογικές διακυμάνσεις κι εναλλαγές, από άγχη, προβληματισμούς και φυσικά τις δυσκολίες μιας νέας πρωτόγνωρης καθημερινότητας.

Τι γίνεται λοιπόν αν είστε μία από τις περισσότερες γυναίκες που απλά βρίσκουν τη μητρότητα πολύ πιο απαιτητική από ό,τι νομίζατε; Μια έρευνα του Co-op και του Ερυθρού Σταυρού αποκάλυψε πως περίπου το 82% των νέων μητέρων ανέφεραν ότι αισθάνονται μοναξιά κάποιες φορές, ενώ το 43% δήλωσε ότι αισθάνεται συχνά ή πάντα έτσι. Η επιλόχειος κατάθλιψη (PND) επηρεάζει το 10-15% των γυναικών και είναι μια αναγνωρισμένη κατάσταση ψυχικής υγείας που, όμως, μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να προστατεύσετε την ψυχική σας υγεία.

Κοιμηθείτε

Το γενικότερο πρόβλημα είναι η κούραση και όταν είμαστε εξουθενωμένες τείνουμε να αντιδρούμε πιο συναισθηματικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακόμα κι ένα γρήγορο power nap είναι τόσο σημαντικό. Θα προτρέπαμε κάθε μητέρα της οποίας το μωρό έχει επιτέλους κοιμηθεί να ξαπλώσει για λίγο αντί να καθαρίσει.

Προσπαθήστε να μην θρηνήσετε τον «παλιό» εαυτό σας

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να αισθάνονται αποστασιοποιημένες από την «παλιά» τους ζωή ή να τους λείπει η μέχρι πρότινος καθημερινότητά τους. Θα μπορούσατε να δείτε τη μητρότητα ως «απώλεια ταυτότητας» αλλά προσέξτε! Αντί να μιλάτε για απώλεια, μιλήστε για αλλαγή ή ακόμα και για προσθήκη. Δεν έχουμε μία ταυτότητα – έχουμε πολλές, ανάλογα με το σε ποιον αναφερόμαστε όταν περιγράφουμε τον εαυτό μας.

Μιλήστε για το πώς αισθάνεστε

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από το National Childbirth Trust διαπίστωσε ότι ενώ οι μισές νέες μητέρες βίωσαν κακή ψυχική υγεία κατά την εγκυμοσύνη ή για τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση του παιδιού τους, το 46% από αυτές δεν το είπαν στους επαγγελματίες υγείας, φοβούμενες ότι θα θεωρηθούν ανίκανες. Εάν παρατηρήσετε σημάδια επιλόχειου κατάθλιψης – όπως πεσμένη διάθεση που διαρκεί για δύο εβδομάδες ή περισσότερο, δυσκολία στον ύπνο ή στο δέσιμο με το μωράκι σας – ή έχετε σκέψεις να κάνετε κακό στον εαυτό σας ή σε άλλους, χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια. Αλλά αν απλώς δυσκολεύεστε λίγο, μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με όσους έχουν περάσει μια παρόμοια εμπειρία.

Good to know: Οι τέλειες εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κάνουν να φαίνεται ότι όλοι οι άλλοι τα έχουν καταφέρει στον ύπνο, το τάισμα, την έξοδο από το σπίτι! Καλό είναι να γνωρίζετε ότι αυτό πολύ συχνά απλά δεν είναι αλήθεια.

Προσοχή στην υπερφόρτωση

Δεν χρειάζεται να γίνετε κατευθείαν πρωταθλήτριες στο multitasking. Αναθέστε βαρετές εργασίες ή να είστε προετοιμασμένες να αφήσετε τις ασχολίες του σπιτιού. Αν έχετε σύντροφο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε, και κατά συνέπεια να του επιτρέπεται να έχει μερίδιο στη φροντίδα του μωρού, αλλά και τη δική σας όταν χρειάζεται.

Να θυμάστε ότι θα περάσει

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι σημαντικό να διατηρήσετε αυτήν την προοπτική. Ο χρόνος επιβραδύνεται όταν είσαι κουρασμένος και προσπαθείς να μάθεις κάτι καινούριο, οπότε αυτό επιτείνεται με τη φροντίδα ενός παιδιού. Όταν κοιτάξετε πίσω, δεν θα έχει περάσει πολύς καιρός που νιώθατε ότι βρίσκεστε σε «αναγκαστική απομόνωση». Γι’ αυτό υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει για πάντα! 

by Vasiliki Doukoumopoulou