Νηστεία και Διατροφή: Τα οφέλη στην υγεία μας και 3 λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε

02/04/2023

Κάντε αυτήν την περίοδο πιο ευχάριστη και αποτελεσματική για τον οργανισμό σας. 

Στη χώρα μας η νηστεία είναι αρκετά διαδεδομένη την περίοδο της Σαρακοστής ενώ αποτελεί μια ιδανική αφορμή για να πραγματοποιήσουμε ένα οργανικό αλλά και ψυχικό “detox”. Ποια είναι όμως τα οφέλη της σε ό,τι αφορά τη διατροφή και κατά συνέπεια το σύστημα του οργανισμού μας και ποια αποτελούν τα συχνά λάθη που κάνουμε όταν νηστεύουμε;

Τα ανακαλύπτουμε όλα παρακάτω! 

Τα πραγματικά οφέλη

Καλύτερος μεταβολισμός και μακροβιότητα 

Ο θερμιδικός περιορισμός για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, καθώς και η διαλειμματική πρόσληψη τροφής, θεωρείται ότι προάγουν τη μεταβολική υγεία και τη μακροβιότητα, μέσω πληθώρας μηχανισμών, σε κυτταρικό επίπεδο.

Μείωση του οξειδωτικού στρες και της συστηματικής φλεγμονής

Τα μοντέλα διαλειμματικής νηστείας, φαίνεται να ασκούν επωφελείς δράσεις στην ομοιοστασία του ανθρώπινου μεταβολισμού, μείωση του οξειδωτικού στρες και της συστηματικής φλεγμονής, επιδράσεις στον κιρκάδιο ρυθμό των ορμονών, την κυτταρική αυτοφαγία και το εντερικό μικροβίωμα. 

Μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης

Εξαιτίας της αποχής από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών και κατ’ επέκταση μια μείωση στις τιμές της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Απώλεια βάρους 

Η περιοδική νηστεία διάρκειας 4-21 ημερών οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους και σε βελτίωση των βασικών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως σπλαχνικό λίπος, αρτηριακή πίεση, λιπιδαιμικό προφίλ, οξειδωτικό στρες κ.ά. 

Η θετική αυτή επίδραση έχει να κάνει κυρίως με την υιοθέτηση μίας διατροφής χαμηλής πρόσληψης σε κορεσμένα λιπαρά και ταυτόχρονα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες, φυτοχημικά αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Η αποφυγή λοιπόν θερμιδογόνων τροφίμων ζωικής προέλευσης μπορεί πράγματι να συμβάλει στη μείωση του βάρους, αρκεί να μη συνοδεύεται με αλόγιστη αντικατάστασή τους με άλλες επίσης θερμιδογόνες τροφές φυτικής προέλευσης.

Τα λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε

Πρόγραμμα στη διατροφή: Όταν φροντίζουμε τη διατροφή μας ή μπαίνουμε σ’ ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένο στόχο, έχουμε και συγκεκριμένο ωράριο που τρώμε το κάθε γεύμα. Αυτό γίνεται για να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας με τα απαραίτητα πέντε γεύματα, αλλά και για να προσλάβουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Όταν λοιπόν νηστεύουμε, δεν τηρούμε τον κανόνα «μικρά και συχνά γεύματα» και τρώμε ακατάστατα. 

Κεφάλαιο Υδατάνθρακες: Κατά τη νηστεία κάνουμε υπερβολές με τους υδατάνθρακες. Το ζήτημα όμως δεν είναι το πόσους υδατάνθρακες, όπως για παράδειγμα ζυμαρικά, ρύζι ή ψωμί, καταναλώνουμε αλλά το γεγονός ότι τελικά θα πεινάμε και σύντομα θα ξαναφάμε. Αυτό συμβαίνει καθώς οι υδατάνθρακες δεν προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού, γιατί χωνεύονται γρήγορα. Οπότε ή περιορίζουμε τους υδατάνθρακες ή τους αντικαθιστούμε με ολικής άλεσης.

Έλλειψη πρωτεΐνης: Ένα συχνό λάθος σχετικά με το θέμα νηστεία και διατροφή αφορά στην έλλειψη πρωτεΐνης. Πρόκειται όμως για ένα λάθος που λύνεται εύκολα αν εντάξουμε στη διατροφή μας ταχίνι, σόγια, φυτικό γάλα και γενικά τροφές που έχουν πρωτεΐνη παρά την έλλειψη κρέατος. Σκεφτείτε δηλαδή ως vegan! 

Η επόμενη μέρα 

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος αμέσως μετά τη λήξη της νηστείας δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο. Σαν αποτέλεσμα αυτής της βίαιης μετάβασης έχουμε συχνά να αντιμετωπίσουμε γαστρεντερικές διαταραχές. Καλό θα ήταν λοιπόν να γίνει σταδιακά και σύμφωνα πάντα με τις γενικές συστάσεις που αφορούν την ποσότητα, αλλά και τη συχνότητα κατανάλωσης τέτοιων τροφών, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα οφέλη που αποκομίσαμε κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Ενδεικτικά, λόγω της αποφυγής των ζωικών τροφίμων, μειώνεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, λαδερών και μονοακόρεστων λιπαρών, όπως ξηροί καρποί, ταχίνι, ελαιόλαδο, τότε το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για το καρδιαγγειακό μας σύστημα και για το λιπιδαιμικό προφίλ. 

Τώρα μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας εξατομικευμένο πλάνο διατροφής στο findyourway.gr με τη βοήθεια διαπιστευμένης διατροφολόγου. Ξεκινήστε από σήμερα και δείτε άμεσα τη διαφορά!  

By Βασιλική Δουκουμοπούλου.

el