Περπάτημα VS. Τρέξιμο: Ποιο είναι καλύτερο για απώλεια βάρους; 

07/05/2023

Ανακαλύψτε παρακάτω! 

Καθώς οδεύουμε στην επίσημη έλευση του καλοκαιριού αναζητούμε διαφορετικούς τρόπους για να εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας. Είτε επιθυμούμε να δοκιμάσουμε νέες μεθόδους ή να θυμηθούμε ξανά παλιές, γνωρίζουμε καλά ότι το περπάτημα και το τρέξιμο αποτελούν δύο διαχρονικά αποτελεσματικές και αρκετά εκτονωτικές επιλογές. Ποιο όμως είναι καλύτερο για ένα πιο γρήγορα σμιλεμένο κορμί; Δείτε παρακάτω τα οφέλη του καθενός. 

Σε ό,τι αφορά το περπάτημα 

Είναι αλήθεια ότι οι ειδικοί συστήνουν πως οι ενήλικες πρέπει να κάνουν 150-300 λεπτά μέτριας έντασης γυμναστική (όπως το περπάτημα) ή 75-150 λεπτά έντονης γυμναστικής κάθε εβδομάδα. Target: Για να βεβαιωθείτε ότι κερδίζετε αυτόν τον στόχο, θα πρέπει να περπατάτε με έναν μέτριο ρυθμό – που φτάνει στο 50-70% του ανώτερου καρδιακού σας ρυθμού.

Τα οφέλη

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα ζευγάρι άνετα sneakers, αφού όλα τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε ήδη. Με το περπάτημα θα αισθανθείτε άμεσα καλύτερα, θα γυμνάζεστε σε μια ευχάριστη βόλτα ενώ αποτελεί μια μορφή άσκησης φιλική προς τις αρθρώσεις.

Αναλυτικότερα, συμβάλλει στην μείωση της δυσκαμψίας και των φλεγμονών στις αρθρώσεις, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου που βρίσκονται στο αίμα μας και κατ΄επέκταση την αρτηριακή πίεση, αυξάνει τη ροή οξυγόνου και βελτιώνει την πεπτική διαδικασία, αλλά και τις κινήσεις που πραγματοποιούνται στην εντερική κοιλότητα. Ταυτόχρονα, αξίζει να επισημάνουμε πως κατά τη διάρκεια της άσκησης το σώμα μας αποβάλλει τις τοξίνες, ενώ έχει παρατηρηθεί πως βελτιώνεται και αυξάνεται κατακόρυφα η σεξουαλική δραστηριότητα.

Τα μειονεκτήματα 

Από την άλλη πλευρά, το περπάτημα δεν καίει σημαντικό αριθμό θερμίδων. Επομένως, θα πρέπει να περπατάτε για περισσότερη ώρα προκειμένου να κάψετε έναν ικανοποιητικό αριθμό. Θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να δείτε διαφορά στο σώμα σας, ωστόσο αν βγαίνετε για περπάτημα τακτικά, σταδιακά θα φανεί η πρόοδός σας.

Tip: Αν είστε αρχάριος και δεν έχετε ακολουθήσει μια ανάλογη προπόνηση ξεκινήστε με 20 λεπτά άσκησης, ενώ αν βρίσκεστε σε προχωρημένο επίπεδο μπορείτε να αυξήσετε τόσο την ένταση, όσο και τον χρόνο ενασχόλησης σας. Μια καλή επιλογή αν επιθυμείτε να θέσετε προκλήσεις στον εαυτό σας είναι να περπατήσετε σε ανηφορικό έδαφος για μεγαλύτερη καύση θερμίδων και έντονο “κάψιμο” στα πόδια.

Σε ό,τι αφορά το τρέξιμο  

Σε γενικές γραμμές το jogging θεωρείται ένας εξαιρετικός τρόπος καταπολέμησης της παχυσαρκίας. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι ιδανικό για όλους.

Τα οφέλη 

Για κάθε λεπτό που τρέχετε, καίτε περίπου 2.5 φορές περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό, συγκριτικά με το περπάτημα. Μάλιστα, οι δρομείς έχουν λιγότερο λίπος και μικρότερο βάρος από όσους γυμνάζονταν εξίσου αλλά με διαφορετική μορφή γυμναστικής. 

Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί πως το τρέξιμο δύναται να σας ανακουφίσει από το άγχος, καθώς κατά τη διάρκεια αυτού εκκρίνονται ενδορφίνες που αυξάνουν το αίσθημα χαράς και ικανοποίησης, ενώ βάσει πρόσφατων μελετών εξαλείφει και την κατάθλιψη. Συνεπώς, επωφελεί τόσο το σώμα μας, όσο και το πνεύμα μας.

Τα αρνητικά

Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό ότι το τρέξιμο ενισχύει την υγεία των οστών, όποτε μπορεί συχνά να μην είναι ιδανική επιλογή για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη γυμναστική, αφού έχει αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού. Επομένως, είναι σημαντικό να έχετε ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, να δώσετε στο σώμα σας χρόνο να προσαρμοστεί και να ξεκουράζεστε όποτε χρειάζεται.

Tόσο το περπάτημα, όσο και το τρέξιμο έχουν αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία μας. Ασκηθείτε με σύνεση και δείτε αξιοσημείωτα αποτελέσματα στη ζυγαριά και στο σώμα σας.

By Vasiliki Doukoumopoulou

el