Πώς η διατροφή επηρεάζει το δέρμα μας;

30/07/2023

Εντοπίζουμε τους τομείς που πρέπει να γνωρίζετε! 

Είναι αλήθεια ότι η υγιεινή διατροφή έχει πολλά οφέλη – από την παροχή βασικής ενέργειας και θρεπτικών συστατικών μέχρι την αποτροπή ασθενειών.

Πολλοί είναι οι ερευνητές που εξακολουθούν να μαθαίνουν πώς μια θρεπτική διατροφή προάγει την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Δεν πρέπει να ξεχνάτε άλλωστε, ότι το δέρμα σας είναι μια αντανάκλαση της συνολικής σας υγείας – αν είστε υγιείς εσωτερικά, θα είστε υγιείς και εξωτερικά!

Επειδή, λοιπόν, στο Find Your Way πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να καταλαβαίνετε πώς η διατροφή σας επηρεάζει συνολικά τη ζωή και την ευεξία σας, είμαστε εδώ για να μοιραστούμε πώς αυτό που τρώτε μπορεί να κρατήσει υγιές και το δέρμα σας.

Ανακαλύψτε το παρακάτω!

Ρυτίδες

Η δημιουργία ρυτίδων του δέρματος είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης, ωστόσο είναι γνωστό ότι η συνεπής χρήση αντηλιακού, η αποφυγή του καπνίσματος και η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής μπορούν να επιβραδύνουν αυτήν τη διαδικασία.

Τα πρωτεϊνικά πεπτίδια και τα λιπαρά οξέα, για παράδειγμα, ενισχύουν τον μεταβολισμό και την αντιοξειδωτική δραστηριότητα του δέρματος. Επιπλέον, τα σωστά θρεπτικά συστατικά μπορούν να σταματήσουν τη διάσπαση της επιδερμίδας σας και να το διατηρήσουν ισχυρό.

Ο περιορισμός της ζάχαρης και των υδατανθράκων είναι επίσης ευεργετικός, καθώς αυτές οι τροφές μπορούν να βλάψουν το κολλαγόνο του δέρματός σας. Η υπερβολική ζάχαρη στη διατροφή επιτρέπει επίσης την παραγωγή ενός «ένοχου» παράγοντα γήρανσης, γνωστού ως AGEs, (οξειδωτικοί στρεσογόνοι παράγοντες που σχηματίζονται όταν το λίπος ή η πρωτεΐνη συνδυάζονται με σάκχαρα).

Ακμή

Σε ό,τι αφορά την ακμή, πολλοί δερματολόγοι συμφωνούν ότι η διατροφή παίζει ρόλο όχι μόνο στην ανάπτυξη και την πρόληψή της.

Η ακμή εμφανίζεται όταν τα νέα κύτταρα του δέρματος αναπτύσσονται αφύσικα, φράζοντας τους πόρους και παγιδεύοντας τα φυσικά έλαια κάτω από την επιφάνεια. Τα βακτήρια τρέφονται με αυτά τα έλαια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κηλίδες ακμής. Μια διατροφή περιορισμένη σε επεξεργασμένες τροφές και υπερβολικό λίπος μπορεί να βοηθήσει τα κύτταρα του δέρματος να αναπτυχθούν υγιώς και χωρίς τα προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρσεις ακμής

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα άτομα με ακμή έχουν 54% περισσότερες πιθανότητες να έχουν καταναλώσει δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν ποτέ ακμή. Τα λιπαρά τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας – καθώς και τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά – προάγουν επίσης τη φλεγμονή, η οποία έχει συνδεθεί με τα ξεσπάσματα ακμής.

Χρόνιες παθήσεις

Τέλος, η ξηρότητα του δέρματος μπορεί να επιδεινωθεί με μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, μαζί με την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Μπορείτε να προλάβετε την ξηροδερμία τρώγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (όπως φρούτα και λαχανικά) και αυξάνοντας την πρόσληψη υγρών.

Το έκζεμα επίσης, μπορεί να προκληθεί από αλλεργίες σε ορισμένα άτομα, οπότε η κατανάλωση τροφών με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των δερματικών συμπτωμάτων. Αλλά και η ροδόχρους ακμή επιδεινώνεται από την κατανάλωση αλκοόλ, πικάντικων φαγητών ή ζεστών ποτών. Η αποφυγή αυτών μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των εξάρσεων.

Πώς να προφυλαχτείτε!

Αν και η διατροφή δεν αποτελεί αυτόνομη θεραπεία για τις δερματικές παθήσεις, το να είστε βέβαιοι ότι καταναλώνετε πολλά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας του δέρματος σε συνδυασμό με την ενυδάτωση, την υγιεινή και τις ρουτίνες περιποίησης του δέρματος.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να συμπεριλάβετε μία ή περισσότερες από αυτές τις τροφές στη διατροφή σας και σημειώστε τυχόν αλλαγές:

  • Κίτρινα/πορτοκαλί/κόκκινα φρούτα και λαχανικά
  • Φυλλώδη χόρτα
  • Μούρα
  • Ντομάτες
  • Φασόλια και ξηροί καρποί
  • Λιπαρά ψάρια