Ποιες είναι οι διαφορές και τα πλεονεκτήματα της κάθε μεθόδου.
Επικρατεί μία λανθασμένη εντύπωση κυρίως για τις γυναίκες, με τις οποίες ασχολούμαι τα τελευταία 11 χρόνια, πως η προπόνηση με βάρη “πρήζει το σώμα”. Ένα θετικό για σένα που διαβάζεις αυτό το άρθρο είναι πως θα μάθεις ότι η προπόνηση με βάρη δεν μπορεί να αυξήσει τόσο έντονα τη μυϊκή μάζα μιας γυναίκας, γιατί δεν έχουμε τόσο μεγάλη ποσότητα τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη είναι μία από τις ορμόνες που βοηθάνε στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Φυσικά, αυτό ισχύει στην περίπτωση που δεν κάνεις προπόνηση με στόχο την αύξηση της μυϊκής μάζας ή αλλιώς προπόνηση υπερτροφίας.

Πώς πραγματοποιείται αυτή η μορφή προπόνησης? Η μυϊκή μάζα στο σώμα μας αυξάνεται με κάθε μορφή άσκησης, αλλά με κάποιες μορφές η αύξηση είναι πιο γρήγορη και με κάποιες άλλες όχι τόσο. Με την προπόνηση υπερτροφίας (πολλά κιλά, λίγες επαναλήψεις ως την εξάντληση) αυξάνεται “πιο γρηγορα” η μυϊκή μάζα.
Ωστόσο, αν κάνεις μία προπόνηση συντήρησης με βάρη (12-15 επαναλήψεις, μέτρια κιλά) τότε δεν κινδυνεύεις να γίνεις σαν τον Arnold Schwarzenegger. Επιπλέον, άλλη μία μορφή προπόνησης με βάρη είναι η αντοχή στη δύναμη (λίγα κιλά – πολλές επαναλήψεις), όπου θα καταφέρεις πιο γρήγορη γράμμωση και απώλεια βάρους.
Μην ξεχνάς, όμως, πως βάρος είναι και το βάρος του σώματος. Και η προπόνηση με το βάρος του σώματος αποτελεί την ιδανική λύση αν είσαι αρχάρια, καθώς αποφεύγεις τους τραυματισμούς και το ανυπόφορο πιάσιμο.

Το tip της ημέρας!
Μπορεί να κάνεις την ίδια ακριβώς άσκηση και μόνο επειδή αλλάξουν οι επαναλήψεις, το σετ και το διάλειμμα, να αλλάζει τελείως ο τελικός στόχος. Μία εβδομαδιαία προπόνηση είναι σωστό να περιέχει δύναμη, αντοχή και ευλυγυσία.
It’s up to you! Or to your trainer too…
by Eirini Zachou