Προβιοτικά:Τι είναι, πώς δρουν και ποια είναι τα οφέλη για την υγεία μας

11/02/2024

Σίγουρα έχεις ακούσει για τα προβιοτικά και τα αμέτρητα οφέλη τους στον οργανισμό, αλλά γνωρίζεις πραγματικά τι είναι και πώς μπορούν να βελτιώσουν την υγεία σου; Στη συνέχεια, θα δούμε αναλυτικά τη σημασία των προβιοτικών στη διατροφή, τα τρόφιμα που προσφέρουν αυτά τα οφέλη, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην υγεία του πεπτικού συστήματος.

Τι είναι προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, συγκεκριμένα “φιλικά” βακτήρια, που όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, προσφέρουν αμέτρητα οφέλη στην υγεία του ατόμου, όπως ο ευεργετικός ρόλος τους στην αντιμετώπιση των παθήσεων του εντέρου (π.χ. Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου) και στην ανάπτυξη των μικροοργανισμών στο έντερο. Τα βακτηριακά γένη που κυρίως χρησιμοποιούνται ως προβιοτικά περιλαμβάνουν τα Lactobacillus και Bifidobacterium.

Μηχανισμός δράσης προβιοτικών

Βασική δράση των προβιοτικών είναι η διατήρησης της ισορροπίας μεταξύ «καλών» και «κακών» μικροοργανισμών εντός του πεπτικού μας συστήματος, έτσι προστατεύουν και διατηρούν το σύστημα υγιές. 

Ωφέλη προβιοτικών

 1. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των λοιμώξεων. 
 2. Πολλά υποσχόμενα ως προς τη μείωση της LDL κακής χοληστερόλης.
 3. Συμβολή στην απώλεια βάρους ή/και στη διατήρηση φυσιολογικού βάρους.
 4. Θετικές επιδράσεις στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), ανακουφίζοντας ορισμένα συμπτώματα του συνδρόμου όπως η δυσκοιλιότητα και ο κοιλιακός πόνος. 
 5. Δράση ως ασπίδα προστασίας του πεπτικού συστήματος κατά τη λήψη αντιβίωσης. 
 6. Αύξηση της παραγωγής των λιπαρών οξέων που έχουν αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.
 7. Μείωση των συμπτωμάτων της μη ανοχής στη λακτόζη (πόνος της κοιλιακής χώρας και πρήξιμο, ναυτία, κατακράτηση, διάρροια).
 8. Πιθανή ανοσοπροστατευτική δράση, η οποία μειώνει ορισμένους τύπους αλλεργιών που εμφανίζονται λόγω ανισορροπίας στην εντερική χλωρίδα. 
 9. Ενίσχυση της ανάπτυξης των βακτηρίων που επωφελούν το έντερο. Αυξάνουν τη βακτηριακή ποικιλότητα.

Καλύτερες πηγές προβιοτικών

 • Το κεφίρ αποτελεί την καλύτερη πηγή προβιοτικών, καθώς είναι και περισσότερο ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη σε σχέση με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Το αριάνι ή ξινόγαλα
 • Το παραδοσιακό γιαούρτι κατσικίσιο ή πρόβειο (προσοχή, κάποια γιαούρτια δεν περιέχουν προβιοτικά γιατί χάνονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας)
 • Μαλακά τυριά όπως cottage, μοτσαρέλα και cheddar, καθώς τα προβιοτικά τους επιβειώνουν κατά τη διάρκεια επεξεργασίας
 • Ψωμί με προζύμη
 • Τουρσί, όπως λαχανό και πίκλα, είναι καλύτερο να επιλέγονται όταν έχουν παρασκευαστεί με άλμη αντί για ξίδι. Η άλμη προάγει την ανάπτυξη μικροοργανισμών, με αποτέλεσμα τα τρόφιμα αυτά να περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα προβιοτικών
 • Συμπληρώματα διατροφής

Συνδυασμοί προβιοτικών και πρεβιοτικών

Τα πρεβιοτικά είναι οι υδατάνθρακες που αποτελούν την τροφή των προβιοτικών. Συνδυάζοντας τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά προκύπτουν τα συμβιωτικά, η κατανάλωση των οποίων έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία μας. 

Καλές πηγές πρεβιοτικών είναι η μπανάνα, το ρύζι, το μέλι, η βρώμη, τα σπαράγγια και οι αγκινάρες, σκόρδο, κρεμμύδι, το μήλο.

Extra tips: 

 • Συνδυασμοί προβιοτικών και πρεβιοτικών (συμβιωτικών) μπορεί να είναι:
 • ρύζι με γιαούρτι,
 • smoothie με κεφίρ, μέλι και μπανάνα, 
 • αριάνι με μήλο,
 • γιαούρτι με βρώμη, μέλι και μπανάνα ή μήλο.
 • Οι καλύτερες πηγές προβιοτικών είναι τα τρόφιμα που εχουν υποστεί ζύμωση.

by Δορωθέα Χαλέβα

Θέλεις να ξεκινήσεις κι εσύ να φροντίζεις τον εαυτό σου? Έλα να ξεκινήσουμε μαζί, ολοκληρωμένα!