Συναισθηματική υπερφαγία: Τι είναι και πώς να τη σταματήσετε! 

18/06/2023

Όταν η επιθυμία για κατανάλωση φαγητού συνδέεται με τον ψυχισμό μας. 

Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να τρώει με στόχο να νιώσει καλύτερα ή για να ανακουφιστεί από το στρες; Τότε σίγουρα αντιμετωπίζετε συναισθηματική υπερφαγία. Παρακάτω, αναλύουμε το φαινόμενο, αλλά και σας προτείνουμε λύσεις για να καταπολεμήσετε τις λιγούρες και να βρείτε πιο ικανοποιητικούς τρόπους για να τροφοδοτήσετε τα συναισθήματά σας.

Τι είναι το συναισθηματικό φαγητό;

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν τρώμε μονάχα για να ικανοποιήσουμε τη σωματική πείνα. Πολλοί από εμάς στρέφονται επίσης στο φαγητό για παρηγοριά, ανακούφιση από το άγχος ή ακόμα και για να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους. Και όταν το κάνουμε, τείνουμε να επιλέγουμε σε fast food επιλογές, γλυκά και άλλα “comforting”, αλλά ανθυγιεινά τρόφιμα. 

Θυμηθείτε ότι η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού είναι μια επιλογή που κάνετε για να νιώσετε καλύτερα – για να καλύψετε συναισθηματικές ανάγκες και όχι το στομάχι σας. Δυστυχώς, το γνωστό “emotional eating”  δεν διορθώνει τα συναισθηματικά προβλήματα. Στην πραγματικότητα, συνήθως σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα. Στη συνέχεια, όχι μόνο το αρχικό συναισθηματικό πρόβλημα παραμένει, αλλά νιώθετε και ενοχές για την υπερκατανάλωση τροφής.

Εσείς, είστε συναισθηματικός eater;

•Τρώτε περισσότερο όταν αισθάνεστε αγχωμένοι; 

•Τρώτε όταν δεν πεινάτε ή όταν είστε χορτάτοι; 

•Τρώτε για να νιώσετε καλύτερα (για να ηρεμήσετε όταν είστε λυπημένος, θυμωμένος, βαριεστημένος, αγχωμένος κ.λπ.)

•Ανταμείβετε τον εαυτό σας με φαγητό;

•Τρώτε τακτικά μέχρι να χορτάσετε;

•Σας κάνει το φαγητό να νιώθετε ασφάλεια; 

•Νιώθετε ότι το φαγητό είναι «φίλος» σας;

•Αισθάνεστε ανίσχυροι ή εκτός ελέγχου γύρω από το φαγητό;

Ο κύκλος της συναισθηματικής διατροφής

Το να χρησιμοποιείτε περιστασιακά το φαγητό ως «ανάσα» μέσα στο σκληρό πρόγραμμα της καθημερινότητας, ως ανταμοιβή ή για να γιορτάσετε κάτι, δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα. Ωστόσο, όταν αυτό μετατρέπεται στον πρωταρχικό μηχανισμό της συναισθηματικής αντιμετώπισης -όταν η πρώτη σας αντίδραση  είναι να ανοίξετε το ψυγείο κάθε φορά που είστε αγχωμένοι, αναστατωμένοι, θυμωμένοι, μόνοι ή κι εξαντλημένοι – συνδέεστε μ’ έναν ανθυγιεινό κυκλικό τρόπο ζωης, όπου το πραγματικό συναίσθημα ή πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ποτέ.

Η λύση 

Βρείτε άλλους τρόπους για να τροφοδοτήσετε τα συναισθήματά σας! Αν δεν ξέρετε πώς να διαχειρίζεστε αυτά που νιώθετε με τρόπο που δεν περιλαμβάνει το φαγητό, δεν θα μπορέσετε να ελέγξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για πολύ καιρό. 

Οι συχνές δίαιτες αποτυγχάνουν επειδή προσφέρουν λογικές διατροφικές συμβουλές, που όμως λειτουργούν μόνο αν έχετε συνειδητό έλεγχο των διατροφικών σας συνηθειών. Δεν επιτυγχάνουν όταν τα συναισθήματα καταλαμβάνουν τη διαδικασία, απαιτώντας το λεγόμενο “reward” με το φαγητό.

Για να σταματήσετε το κουραστικό emotional eating πρέπει να βρείτε άλλους τρόπους για να ικανοποιήσετε τον εαυτό σας συναισθηματικά. 

Δεν αρκεί να καταλάβετε τον κύκλο της συναισθηματικής διατροφής ή ακόμη και να κατανοήσετε τα ερεθίσματα που σας τον προκαλούν – αν και αυτό είναι ένα τεράστιο πρώτο βήμα. Χρειάζεστε εναλλακτικές λύσεις, στις οποίες μπορείτε να στραφείτε για συναισθηματική ικανοποίηση. 

Γνωρίστε σας καλύτερα, ρωτήστε τη γνώμη ενός ειδικού, ξεκινήστε να φροντίζετε τον εαυτό σας τόσο πνευματικά όσο και σωματικά!