Τι είναι το club των 5 a.m. και πώς μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας

12/02/2023

Εσείς το έχετε ακούσει;

Ο καθένας μπορεί να γίνει μέλος. Δεν χρειάζεται να το πληρώσετε ή να ανήκετε σε κάποια exclusive κατηγορία των λεγόμενων “fitness freaks”… Φυσικά, πάντα μπορείτε να αποκτήσετε το ομώνυμο βιβλίο του Robin Sharma και να διαβάσετε περισσότερα γι’ αυτό. Περί τίνος πρόκειται λοιπόν;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αρχικά, θα πρέπει να ξυπνάτε στις 5.00 το πρωί (εξού και το περίφημο όνομα) για να αρχίσετε τη μέρα σας, η οποία ξεκινά με αυτό που ο Robin αποκαλεί «ώρα της νίκης». Η ώρα αυτή αποτελείται από τρεις περιόδους των 20 λεπτών, κάθε μία από τις οποίες είναι αφιερωμένη σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα:

1ον: άσκηση

2ον: ημερολόγιο – το γνωστό journaling –

3ον: μάθηση

Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε αυτή τη σειρά.

Υπάρχουν πολλοί, διάσημοι και μη, που ορκίζονται στη συγκεκριμένη ρουτίνα και αισθάνονται ότι έχει αλλάξει τη ζωή τους προς το καλύτερο. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι κακή ιδέα λόγω της πιθανής στέρησης ύπνου.

Είναι, λοιπόν, καλό να συμμετέχετε στο «5 AM CLUB»;

Πώς θα μπορούσε να σας βοηθήσει

Μεγαλύτερος αυτοέλεγχος

Πάνω απ’ όλα, αυτή η ρουτίνα είναι μια άσκηση αυτοελέγχου. Αν ασκείτε αυτοέλεγχο σε έναν τομέα της ζωής σας, η νεοαποκτηθείσα πειθαρχία «εξαπλώνεται» κατά κάποιον τρόπο και σε άλλους τομείς της ζωής σας. Ακόμη και τις ημέρες που δεν κοιμάστε καλά, αν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι τη στιγμή που πρέπει, αντί να πατάτε το κουμπί του snooze, έχετε τον χρόνο να ολοκληρώσετε αποτελεσματικά το καθημερινό σας πρόγραμμα. Σκεφτείτε ότι θα αισθάνεστε λιγότερο «σαν να κυνηγάτε την ημέρα».

Υψηλότερη παραγωγικότητα

Μέρος της μεθόδου είναι να πραγματοποιείτε τα πιο σημαντικά 90 λεπτά της δουλειάς σας αμέσως μετά την «ώρα της νίκης», δηλαδή 5 π.μ. – 6 π.μ. κατά την οποία θα έχετε ολοκληρώσει το work-out σας. Δεν θα πρέπει να χάνετε χρόνο. Στη συνέχεια, «βουτήξτε» κατευθείαν στην εργασία.

Χρόνος για προβληματισμό

Το δεύτερο 20λεπτο διαθέστε το για να συντάξετε το λεγόμενο ημερολόγιο – αν και μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να διαλογιστείτε, να προσευχηθείτε, να σχεδιάσετε τους στόχους σας ή ακόμα και να συλλογιστείτε. Μείνετε μακριά από συσκευές, e-mails και τηλεφωνήματα. Τίποτα! Είναι μια περίοδος καθαρής ηρεμίας, καθώς παίρνετε ένα time-out από τον κόσμο. Θα νιώσετε επίσης ότι η συγκεκριμένη ρουτίνα καταπολεμά το άγχος, επειδή εξαιτίας της θα έχετε δημιουργήσει περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσετε εργασίες που είναι προγραμματισμένες για την υπόλοιπη ημέρα.

Καλύτερες συνήθειες

Εφόσον σηκώνεστε τόσο νωρίς, μαθαίνετε (φτάνοντας στο 3ο στάδιο) να αναπτύσσετε πιο υγιεινές συνήθειες. Θα πέφτετε νωρίτερα για ύπνο, γεγονός που, εξ ορισμού, σας βοηθά να αποδίδετε καλύτερα σε ό,τι καλείστε να φέρετε εις πέρας. Αυτό σημαίνει συνήθειες όπως το τσιμπολόγημα ή το να ξενυχτάτε επειδή δεν μπορείτε να ξεκολλήσετε από το Netflix ή το ατελείωτο scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρόκειται να μειωθούν ή και να κοπούν.

Εσείς θα το δοκιμάσετε;

By Βασιλική Δουκουμοπούλου