Yoga VS Pilates: Ποια γυμναστική σας ταιριάζει καλύτερα;

05/06/2023

Ξεκινήστε με βάση αυτό που θα σας παρέχει τα περισσότερα οφέλη! 

Πρόκειται για δύο από τις πιο γνωστές και δημοφιλής πρακτικές εκγύμνασης. Φυσικά μιλάμε για τη Yoga VS Pilates! 

Και τα δυο είδη εστιάζουν στη σύνδεση του σώματος με τον νου, προσφέροντας μια σειρά από οφέλη, τόσο στην ψυχική όσο και στην σωματική υγεία. 

Φυσικά, είναι κατάλληλη για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των επιπέδων – από τους πιο αρχάριους μέχρι τους πιο προχωρημένους. Συμβάλλουν τόσο στην απώλεια βάρους – πάντοτε συνοδευόμενη από σωστή διατροφή – αλλά και στην ενδυνάμωση του σώματος. 

Αν λοιπόν βρίσκεστε σε δίλημμα για το ποια μέθοδο πρέπει να ακολουθήσετε παρακάτω σας παραθέτουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις συγκεκριμένες πρακτικές, ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή για εσάς! 

Pilates: Οφέλη 

Το Pilates έχει τη μοναδική ικανότητα να δραστηριοποιεί τους μύες σε όλο το σώμα με κινήσεις που βοηθούν στην ισορροπία και την ενδυνάμωση και φυσικά βελτιώνουν την ευλυγισία. Έτσι, κάνουμε λόγο για χαμηλότερο κίνδυνο τραυματισμών, αλλά και εξαιρετική βελτίωση της κακής στάσης του σώματος.

Το συγκεκριμένο είδος άθλησης απελευθερώνει την ένταση και μαθαίνει τον έλεγχο, την ακρίβεια και την ισορροπία. Ενισχύει την ενσυνειδητότητα και την αισθητηριακή επίγνωση – γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη διάθεση, αίσθημα μεγαλύτερης χαλάρωσης και μείωση του άγχους. 

Yoga: Οφέλη 

Η yoga υποστηρίζει την επίγνωση του σώματος, τη δύναμη, την ευλυγισία και την κινητικότητα. Ενώ συνδυάζει την απόλυτη ισορροπία μεταξύ πνεύματος και σώματος  αντιμετωπίζει τον πόνο στην πλάτη, ανακουφίζει την αρθρίτιδα και μαθαίνει στους ανθρώπους να αναπνέουν με το διάφραγμά τους, γεγονός που αυξάνει τον πνευμονογαστρικό τόνο, δηλαδή τη σύνδεσή με το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, που βοηθάει στην ξεκούραση και την πέψη.

Good know: Ένα από τα σημαντικά οφέλη της είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του χρόνιου άγχους, ενώ παράλληλα προστατεύει τη λειτουργία τους εγκεφάλου και μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές. H Yoga επίσης, βοηθά στην ανάπτυξη μιας εσωτερικής επίγνωσης. Τέλος, έχει θετικό αντίκτυπο και στη λειτουργία της καρδιάς, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, ενώ παράλληλα συμβάλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Yoga VS Pilates: Ποιες είναι οι διαφορές 

To Pilates έχει σχεδιαστεί για να τεντώνει, να ενδυναμώνει και να εξισορροπεί το σώμα μέσω συγκεκριμένων ασκήσεων κι εστιασμένης αναπνοής.

Το Pilates δίνει μεγάλη έμφαση στον νευροκινητικό έλεγχο και στην εκπαίδευση του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, ώστε να είναι σε θέση να συντονίζει και να ελέγχει τις κινήσεις με ακρίβεια για το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Η Yoga είναι μια άσκηση σώματος-μυαλού. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στιλ, ωστόσο όλα περιλαμβάνουν την κίνηση μέσα από διαφορετικές σωματικές στάσεις. Eνσωματώνει διαφορετικές τεχνικές αναπνοής. Ορισμένα είδη περιλαμβάνουν και τον διαλογισμό.

Τελικά Yoga VS Pilates;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία καθολική απάντηση για το τι πρέπει να επιλέξετε! 

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που γυμνάζονται συχνά και σας αρέσει περισσότερο η δύναμη και η ένταση τότε το Pilates θα σας ταιριάξει καλύτερα, ενώ αν είστε λάτρεις της ρευστής, ολόσωμης κίνησης, τότε δοκιμάστε να προπονηθείτε στη yoga. 

Ό,τι κι αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γυμναστή σας! Ξεκινήστε τώρα. 

by Vasiliki Doukoumopoulou